Zitmaaier kopen: Welke, voordelen, nadelen & tips

Welke zitmaaier kies ik voor mijn gazon

Een zitmaaier is niet zomaar een aankoop. Je moet erbij verschillende factoren in overweging nemen en het prijskaartje is ook vele malen hoger dan bij een gewone grasmaaier. Tevens zijn er verschillende modellen, waarbij de ene meer geschikt is voor grote oppervlakten en de andere voor kleine. Sommige rijden op diesel en andere op benzine. Ook moet je opletten op de maaibreedte.

Zitmaaiers zijn in tegenstelling tot een gewone grasmaaier bedoeld voor grotere oppervlakken. En dan ook nog eens voor open oppervlakken. Let er dan vooral op dat de maaibreedte groot is. Zo maait u meer gras in 1 keer.
Maar als de oppervlakte van uw gazon groot is maar u heeft veel planten of bomen er tussen staan dan kan u best weer kiezen voor een kleinere zitmaaier. Dit omdat u daarmee gemakkelijker doorheen uw gazon zal kunnen maaien.

Op basis hiervan krijgt u al een idee van de maaibreedte die kan kiezen. De maaibreedte varieert tussen 55 cm voor de kleinste zitmaaier tot 152 voor de grootste zitmaaier.

Ook de maaihoogte is instelbaar op een zitmaaier. Maar bij sommige maaiers is dit gemakkelijker te veranderen dan bij andere. En u moet ook weten dat iedere maaier dezelfde hoogtestanden heeft.

De meeste zitmaaiers hebben een opvangbak waarin het maaisel vergaard wordt. Echter zijn er ook zitmaaiers met een zijuitworp.

Veel zitmaaiers kunnen ook nog allerhande andere toebehoren meesleuren. Zo bevatten sommige zelfs een mosverwijderaar of een verticuteermachine.

De prijs voor een zitmaaier varieert heel sterk. Voor de goedkoopste zitmaaiers betaalt u een 800€, maar voor de duurste modellen telt u een 20000€ uit.

Veel hangt af van de technische aspecten van zitmaaier in kwestie zoals de transmissie (mechanisch of hydrostatisch), de sterkte van de motor, de brandstof, de bijgevoegde opties (vb. koplampen) en accessoires, het model en natuurlijk het merk.

Enkele bekende merken van zitmaaiers zijn Husqvarna, McCulloch, John Deere en Kubota.

Er zijn verschillende modellen van zitmaaiers. Soms zitten de messen onder het toestellen, maar soms aan de voorkant of de zijkanten. Als de messen vooraan bevestigd zijn is het gemakkelijker om gras aan de zijkanten van het gazon af te rijden.

Let op: een zitmaaier is bedoeld voor 1 persoon en u moet steeds gepaste kledij dragen (geen sandalen maar gesloten schoenen en een lange broek). Veiligheid bij een dergelijke grasmachine is aangewezen. Zeker aangezien de bewegende maaibladen nog een stuk groter zijn dan bij een gewone grasmaaier.

Voordeel van een zitmaaier

  • Maait sneller dan een gewone grasmaaier of grasroller
  • Minder arbeidsintensief
  • Men hoeft niet continu recht te staan - gebruiksgemak
  • Ideaal voor grote oppervlakten

Nadelen van een zitmaaier

  • Regelmatige controle
  • Hij moet ergens opgeborgen kunnen worden
  • Struiken, tegels en andere moeilijk te bereiken plaatsen
  • Niet geschikt voor een tuin kleiner dan 200m²

Geen opmerkingen:

Een reactie posten